A magyarországi sörfőzés központja a XIX. században

TUDTAD?

Az első magyar pesti serfőzdét a bajor származású Proberger Jakab alapította Első Pesti Serfőző Ház néven 1687-ben. Buda és Pest fejlődésével a céhes sörfőzés már nem tudta kielégíteni az igényeket, sörhiány lépett fel. Ezért 1813-ban a városi tanács további 2 serfőzde alapítására adott engedélyt. Kőbánya lett a sörgyártó üzemek központja. Az I. Világháborút megelőző pár évben Magyarország évi 3,2 millió hektoliteres sörtermelésének már 75%-át budapesti gyárak állították elő. Az I. Világháború visszavetette a sörgyártás fejlődését. A lakosság száma kb a felére csökkent, hatalmas borkészletek halmozódtak fel, ami visszavetette a sörfogyasztást. Magyarország Európa egyik legnagyobb borfogyasztó államává vált.

Szerinted az év melyik időszakában volt sörhiány? 😊

Elég fiatalnak tűnsz!

ELMÚLTÁL 18 ÉVES?​

Keresés